Indonesische Massage – Pitjit


Indonesische Massage

Iedereen die wel eens in Indonesië op vakantie is geweest weet dat je bijna overal terecht kunt voor een goede en stevige Indonesische Massage. Het masseren is daar geïntegreerd in het dagelijks leven. En een goede massage wordt gezien als helend voor lichaam & geest.

In mijn Indische familie werd ook gemasseerd. En met mijn Indisch/Molukse achtergrond heb ik me ook gespecialiseerd in de traditionele Indonesische Massage – Pitjit.

Achtergrond van de Indonesische Massage – Pitjit

In Indonesië maken helende en liefdevolle aanraking in familiekring van jongs af aan deel uit van de opvoeding en de familietraditie. De helende aanrakingen bevorderen een gezond lichaam en versterkt het gevoel als mens gewenst te zijn en gekoesterd te worden.

Indonesische Massage – Pitjit werd altijd van generatie op generatie doorgegeven ook binnen de Nederlands Indische cultuur. Helaas dreigt dit bijzondere ambacht in Nederland in de vergetelheid te raken door de ontwikkelingen in de huidige maatschappij. De vanzelfsprekendheid dat de nieuwe generatie kinderen het ambacht overnemen is er niet meer.

Stichting Pitjit

Yntensa – Massage & Acupressuur Praktijk is aangesloten bij Stichting Pitjit.  De stichting zet zich in om deze bijzondere vorm van masseren in leven te houden en voort te zetten. Via deze stichting en in het bijzonder Cis Everhard, heb ik massagevorm die ik toepas geleerd. Cis is ook de auteur van het boek ‘de stille kracht van Indonesische massage’. Dit boek is via de website van de stichting te bestellen.

Wat kunt u verwachten bij een Pitjit

Pitjit betekent massage en pitjitten betekent masseren in het Indonesisch. Een Pitjit is  een pittige en stevige massage die zich kenmerkt door de snel opeenvolgende bewegingen. Het pitjitten heeft als doel de energetische balans tussen lichaam en geest te herstellen en een Pitjit begint meestal met het ‘leegmaken’ van het hoofd. 

Korte beschrijving door een klant

Een klant van Yntensa – Massage & Acupressuur Praktijk omschreef de Pitjit sessie als volgt: “Het voelt als een dans over het lichaam. Stevig, sierlijk en vitaliserend“.

 

stichting pitjit